Pomza Curuf (Volkanik Tüf) Nedir ?

Volkan bacalarindan çikan lavlarin olusturdugu kayalar ve yine volkandan çikan gazlarin disinda diger bir volkanik malzeme çesidi ise degisik büyüklükteki magma parçalarindir, bu malzemelere “proklasik malzemeler” denilmektedir.

Proklasik malzemeler dogada büyük kütlelerden küle kadar degisik boyutlarda bulunabilirler. Boyut degisimindeki ana etken proklasik malzemenin volkan bacasindan ayrildigi andaki sicakligi ve soguma hizidir(Doruk, 1974).

Yüksek bir sicaklikta iken aniden soguyan malzemelerden ince taneler olusur, soguma sekline ve içindeki gaz miktarina bagli olarak olusan tanelerin kendi bünyelerinde degisik oranlarda bosluklar meydana gelmektedir(Lea, 1971).
Bosluklu volkanik camsi yapiya sahip olan pomza tasi isi ve ses yalitim özeligi yüksek olan dogal bir malzemedir(Neville, 1993).

Pomza olusum sekline göre Asidik ve Bazik olarak iki ana gruba ayrilmakla beraber en yaygin olani asidik pomzadir. Asidik pomza; beyaz ve kirli beyaz renkli, Mahs skalasina göre sertligi 5-6 olup,yogunlugu 0,5-1gr/cm3’tür. Bazik pomza ise kahverengi veya siyah olup daha agirdir. Sertligi 5-6 ,yogunlugu ise 1-2 gr/cm3 ’tür. Asidik magma, bazik magmaya nazaran daha viskozdur ve yüksek silis içerir. Bazik magmanin sivi oldugu sicakliklarda asidik magma kati halde bulunur. Bu nedenle volkanik aktivite durdugunda magma akisida durarak asidik kayaç ve kütleler olusur. Volkandan basinçla püsküren asidik malzeme ve erimis gazlar ani basinç azalmasi sonucu genlesir ve uçucu bilesenlerin kaçmasina neden olur. Atmosferle temas eden erimis küresel parçalar hizla soguyarak pomzayi olusturur(Gündüz, 1998).

Pomza; rengi, gözenekliligi ve kristal suyunun olmamasi ile pratik olarak perlit gibi diger volkanik camsi kayaçlardan ayrilir. En çok renk benzerligi/yakinligi ve kimyasal bilesimi bakimindan perlit ile karistirilmakta olup, bazi durumlarda perlitten ayirt edilememektedir.

Pomzali perlit/pomzatik perlit veya perlitik pomza olarak adlandirilabilen geçisli kayaçlarla petrografik analizle ve gözenek yapisi itibariyle ayrilabilmektedir. Pomzada gözenekler
çogunlukla birbirleriyle baglantili degildir, içerdigi gözenekler gözle görülebilecek boyutlardan mikroskobik boyutlara kadar sayisiz miktarda olup, her biri digerinden camsi bir zarla yalitilmistir. Bu yüzden hafif, suda uzun süre yüzebilen, izolasyonu yüksek bir kayaçtir(Charola, 1994).

Ülkemizdeki pomzanin genel olarak kimyasal bilesim su sekildedir. (Kusçu, v.d, 1998).
· % 60 – 75 SiO2
· % 13 – 17 Al2O3
· % 1 – 3 Fe2O3
· % 1 – 2 CaO
· % 7 – 8 Na2O-K2O · çok az miktarda TiO2 ve SO3 bulunmaktadir.

Elekçitepe Mev / Kula / Manisa
Pzt-Cmt : 08:00-18:00
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır